Okuma Süresi: 4 dakika
Enerji Etiketi Nedir? I Enerji Tasarrufu Yapmanın Yolları

Enerji etiketi, söz konusu teknolojik aletler olduğunda sıklıkla duyduğumuz terimlerden biri. Peki, nedir bu enerji etiketi? Bir ürünün enerji sınıfını bilmek ne işimize yarar?
Enerji tasarrufu bütçemizin yanı sıra dolaylı olarak doğayı da korumamızı sağlayan önemli konulardan biridir. Küresel ısınmayı ve yaşanması muhtemel iklim krizini önlemek adına kurum ve kuruluşların yanı sıra bireylerin de özenle gösterdiği enerji tasarrufu, sürdürülebilirliği sağlamanın en önemli aşamalarından biri.

Her yıl Ocak ayının ikinci haftası Enerji Tasarrufu Haftası olarak kutlanıyor. Bu yıl 9-15 Ocak tarihlerine denk gelen bu önemli haftada televizyondan küçük ev aletlerine tüm elektronik aletlerde kullanılan enerji etiketi konusuna değinmek istedik.

Enerji etiketi nedir? Enerji tasarrufu nasıl yapılır?

Enerji Etiketi Nedir?

Elektronik aletlerin harcadığı enerji miktarını belirten tanıtım kartına enerji etiketi denir. Enerji sınıfları; A, B, C, D, E, F, G sınıfı olarak bilinir. En yüksek verimliliğe sahip A enerji sınıfı iken en düşük enerji verimliliğine sahip sınıf G sınıfıdır.

A Enerji Sınıfı Nedir?

En yüksek verimliliğe sahip enerji sınıfı A enerji sınıfıdır. A sınıfındaki elektronik ürünler yüksek oranda enerji tasarrufu sağlar.

B Enerji Sınıfı Nedir?

Enerji tasarrufu sağlamak konusunda en verimli bir diğer sınıf B sınıfıdır.

C Enerji Sınıfı Nedir?

Orta düzey enerji tasarrufu sağlayan ürünler C enerji sınıfı etiketine sahiptir.

D Enerji Sınıfı Nedir?

Ortalamanın altında yani düşük enerji tasarrufu sağlayan ürünler D enerji sınıfındadır. D sınıfındaki ürünler tasarruf etmeyi sağlamayacak aksine tüketiminizde artışa neden olacaktır.

E Enerji Sınıfı Nedir?

En düşük enerji verimliliğine sahip sınıflardan biri E sınıfıdır.

F Enerji Sınıfı Nedir?

F enerji sınıfı da verimliliği düşük sınıflardan biridir.

G Enerji Sınıfı Nedir?

Verimliliği en düşük olan enerji sınıfı G sınıfıdır.

TV Enerji Etiketi

Televizyonlarda bulunan enerji etiketinde yer alan simgeler aşağıdaki gibidir;

  • QR kod
  • Enerji sınıfı
  • Enerji tüketimi
  • Enerji sınıfı ve tüketim HDR
  • TV’nin boyutları yer alır.

Bu ibarelerin ne anlama geldiğini inceleyelim;

TV QR Kodu

Enerji etiketlerinde yer alan QR kodunu okutarak televizyon modelinizle alakalı daha fazla ayrıntıya ulaşabilirsiniz. Bu kod sayesinde televizyonunuzun enerji tüketim miktarını öğrenebilir ve karşılaştırma yapabilirsiniz.

TV Enerji Sınıfı

Enerji sınıfı bir elektronik ürünün ne kadar enerji harcadığını ve ne kadar tasarruf edebildiğini gösterir. En tasarruflu ürünler A sınıfı enerji etiketine sahip ürünlerken en fazla elektrik harcayan ürünler ise G sınıfı enerji etiketi ile belirtilir.

Herhangi bir elektronik ürün alırken A enerji etiketine sahip ürünler pahalı gibi görünse de uzun süreli kullanım maliyeti düşünüldüğünde sağladığı elektrik tasarrufu ile A sınıfı TV modelleri daha verimlidir.

TV Enerji Tüketimi

Enerji tüketimi ibaresi televizyonunuzun standart görüntü modunda 1.000 izleme saati başına kaç kWh (kilovat saat) cinsinden elektrik harcadığını belirtir.

HDR ve Tüketim

Yüksek dinamik aralık (High Dynamic Range) anlamına gelen HDR teknolojisiyle bir görüntüdeki en parlak ve en koyu bölgeler arasındaki farkın artması sağlanıyor, daha belirgin bir kontrast sunuluyor. Böylece derinlik algısı artırılıyor.

HDR görüntüler izlenirken televizyonların daha yüksek bir ekran parlaklığı kullanması gerekir. Bu da HDR izlemelerde enerji tüketiminin artması anlamına gelir. Bu sebeple HDR moduna enerji etiketlerinde ayrıca belirtilir.

TV Boyutu ve Çözünürlük

Televizyon enerji etiketinde yer alan bir başka ibare de TV boyutu ve çözünürlüktür. Televizyonun ekran boyutu inç cinsinden etikette belirtilir. Çözünürlük, ekran boyutu gibi faktörler TV güç tüketimini etkiler.

Enerji tasarrufu Nasıl Yapılır?
  • Lambaları boşa yakmayın. Kullanmadığınız lambayı kapatın.
  • Aydınlatma sistemlerinde tasarruflu ürünleri kullanın.
  • Enerji etiketi A sınıfı olan elektronik aletler tercih edin.
  • Kullanım dışı olan elektrikli cihazların fişlerini prizden çıkarın.
  • Bina yalıtımı yaptırın.
  • Çift cam kullanın.
  • Gün ışığından en iyi şekilde yararlanın.
  • Radyatörlerinin (peteklerin) önünü boş bırakın. Önüne koltuk vs. koymayın.
  • Saç kurutma makinesi kullanımından önce saçlarınızı havlu ile kurulayın.
  • Televizyonunuzu bekleme modunda bırakmayın. Tamamen kapatın.
YUKARI KAYDIR