Okuma Süresi: 4 dakika
40 yıl hatırı olan kahve, Muhabbetleri şenlendiren çay…

Lezzetli Çay ve Kahve Nasıl Demlenir biliyor musunuz?

Günlük yaşantımızda oldukça önemli yer tutan bu ikili; kahvaltının, molaların, en koyu sohbetlerin vazgeçilmez birer parçasıdır.

Peki, uğruna sofralar kurulan çayı, arkadaş meclislerinin bahanesi kahveyi nasıl daha lezzetli hale getirebiliriz? Çay ve kahve demlemenin ipuçları neler? Hadi inceleyelim!

Çay Nasıl Demlenir?

Çayın lezzetini etkileyen en önemli şey tabii ki demleme şeklidir. Peki, çay nasıl demlenir?

Çaydanlığın alt bölümüne içme suyu ya da su arıtma cihazı vasıtasıyla temizlenmiş, arıtılmış su koyarak kaynamaya bırakın. Demlik kısmına damak tadınıza göre çay ekleyin, fakat su eklemeyin. Çaydanlıktaki suyu iyice kaynatın. Su kaynadıktan sonra ateşin üzerinden alın fokurdaması kesildikten sonra suyu çayın üzerine dökün. Demliği çaydanlığın üzerine alın ve kısık ateşte minimum 15 dakika bekletin.

Çayı içme suyu ile demlemek lezzeti artıran en önemli etkenlerden biridir. Evinizde su arıtma cihazı varsa, çay suyunuzu mutlaka arıtıcıdan kullanın. Yoksa da içme suyu ile yapabilirsiniz. Çeşme suyu çayın tadını ve dolayısıyla içim keyfinizi bozabilir.

Çayı Daha Lezzetli Hale Getirecek İpuçları Nelerdir?

Arıtılmamış suda bulunan kireç, çay demlemek için kullanılan elektrikli çay makinesi ya da çaydanlığınıza zarar verir. Çayın tadını değiştirir. Bekleyen sularda üreyebilen bakterilerin yanı sıra şişe ve damacana sularında plastiklerden zararlı maddeler bulaşabileceği de araştırmalarla kanıtlanmıştır. Kısacası musluk suyu kullanarak çay yapmak hem sizin hem de elektrikli çay makinesi, çaydanlık gibi mutfak ürünlerinin sağlığı açısından zararlıdır. Çayın demlenme süresini olumsuz etkilememek için suyu demliğe dökmeden önce demliğinde sıcak olduğundan emin olmalısınız. Öte yandan, çayın lezzetini korumak için çayı kuru ve hava almayan bir kapta saklarsanız lezzetini de arttırırsınız.

Filtre Kahve Nasıl Demlenir?

Eğer evinizde filtre kahve makinesi varsa filtreyi taktıktan sonra ideal orandaki kahveyi koyup sonra kahvenizi demleyebilirsiniz. Peki, filtre kahve makinesi yoksa nasıl demlenir? Kalın bir şekilde öğütülmüş kahve çekirdeklerini french presse koyduktan sonra ters ozmos teknolojisi ile arıtılmış kaynatılmış suyu üzerine ekleyebilirsiniz. Piston yukarıda 3 ila 4 dakika bekledikten sonra filtre kahveniz hazır.

Nasıl ki çayın lezzetinde suyun arındırılması önemliyse filtre kahve demlenirken de önemlidir. Su kaynadıktan sonra 1 ila 2 dakika beklemeli sonrasında suyu ilave etmelisiniz. Bu işlem sayesinde suyun ısısı biraz düşecek ve kahvenin acı bir tat salmasını önleyecektir.

Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?

Birçoğumuz için Türk kahvesi içtiğimiz vakitler keyif yapma vakitleridir. İsteriz ki bizim de bu keyfe bir katkımız olsun; işte, bol köpüklü, lezzetli mi lezzetli Türk kahvesi tarifi: Türk kahvesi makinesi veya cezveye kişi sayısına göre kahve koyulur. Örneğin 3 kişilik kahve hazırlanacaksa 3 tatlı kaşığı kahve koymak yeterlidir. Hemen ardından isteğe bağlı olarak şeker ekleyebilirsiniz. Orta şekerli Türk kahvesi için bir tatlı kaşığının yarısı kadar, şekerli Türk kahvesi için ise tam tatlı kaşığı şeker yeterli gelecektir. Fincanın ölçüsü ve kişi sayısı doğrultusunda temiz, arıtılmış içme suyunu ekleyiniz.

Türk kahvesi makinesi kullanıyorsanız bazı cihazlar suyu otomatik koyabilir. Eğer kahvenizi makine ile yapacaksanız malzemeleri koyduktan sonra düğmeye basın ve kaynamasını bekleyin. Bazı makinalar kahve piştiğinde sesli alarm verip otomatik olarak kapanırken, bazılarında otomatik kapanma yoktur. Bu nedenle kahvenizin taşmaması için dikkatli olmalısınız.

Eğer kahvenizi cezve ile yapıyorsanız malzemeleri cezveye ekledikten sonra karıştırıp kısık ateşte kahveyi pişirmeye bırakın. Kahvenin yan kısımlarından yavaştan kabarcık çıkmaya başladığında, köpüğü fincanların çeyreğine kadar dökün ve cezveyi hemen sonra ocağa geri koyun. Kahve yeniden fokurdamaya başladığında kahveyi ocaktan alın ve fincanları doldurun.

Türk Kahvesini Lezzetli Kılacak İpuçları Nelerdir?

40 yıl hatırı olan kahveyi pişirirken küçük ama etkili hamleler şöyledir:

Çayda olduğu gibi, Türk kahvesi yaparken de ters ozmos teknolojisi kullanılarak arıtılmış su tercih edilmesi içim keyfinizi artıracaktır.

Bakır cezve ısıyı iyi iletir bu sebeple Türk kahvesi yaparken bakır cezve kullanmak oldukça etkili bir hamledir. Kahveyi kısık ateşte pişirmek, köpüğünün bol olmasını sağlayacak püf noktalardan biridir. Bayatlamaması için kahveyi hava almayan bir kapta tutmalısınız veyahut kısa sürede tüketilebilecek miktarda kahve alabilirsiniz.

Birbirinden lezzetli içecekler hazırlamak ve Sunny Çay ve Kahve Makinaları hakkında daha detaylı bilgi almak için tıklayın. İhtiyaç duyduğunuz bilgileri Sunny teknoloji danışmanlarımızdan talep edebilirsiniz.

Bu teknoloji senin için.

YUKARI KAYDIR