Okuma Süresi: 5 dakika
Android TV mi Smart TV mi?

Teknolojinin ilerlemesiyle beraber evlerin vazgeçilmez donanımlarından biri televizyonlar oldu. Günümüzde televizyonların birbirinden farklı pek çok modeli ve markası vardır. Yeni televizyon almaya karar verecekler için ise Android TV mi yoksa Smart TV mi alsam diye ikilemler oluşmaya başlıyor. O halde gelin bu yazımızda Android TV ile Smart TV arasındaki fark nedir? TV alırken nelere dikkat etmeliyiz? gibi daha pek çok sorunun cevabına değindimiz yazımıza göz atalım.

Android TV Nedir?

Günümüz dünyasında televizyon satın alırken kafalarda soru işareti kalmaması adına Android TV ve Smart TV gibi kavramların ne olduğunu, işlevlerini ve aralarındaki farkları bilmek gerekir.

Android TV, isminden de anlaşılacağı üzere Android işletim sistemine sahip TV modellerine verilen isimdir. Android TV, bu işletim sistemi üzerinde yapılandırılmış bir medya arayüzü olarak isimlendirilir.

Bu detayın önemli olduğunu belirtmekte fayda var çünkü burada hangi işletim sistemi çalışırsa çalışsın, çevrimiçi özelliği, yani internet üzerinden kullanıcılara içerik sağlayan günümüz televizyonlarının hepsi Smart TV kategorisindedir.

Örneğin; WebOS, TizenOS ve Vewd sistemlerini de bu kategori altında sıralayabiliriz.

Smart TV Nedir?

Teknolojinin hız kesmeden gelişimiyle birlikte telefon, tablet ve bilgisayar gibi teknolojik cihazların özellikleri birbirine karıştırılırken, televizyonlarda da Smart TV nedir sorusu kafalarda soru işareti oluşturmaya başladı. Kelimenin tam karşılığı olacak şekilde akıllı televizyon olarak isimlendirilen bu modeller, evlerdeki televizyonları birer kapalı kutu olmaktan çıkararak dünyaya açılan bir kapı haline getiriyor.

Akıllı TV ya da daha genel adıyla Smart TV, temel olarak internete bağlanarak çeşitli özellikleri bulunan televizyonlara denir. Bu modelin günümüzde en bilinenleri Android TV, Apple TV, WebOS ve Tizen OS gibi işletim sistemlerine sahip olan cihazlardır.

Android TV mi Smart TV mi Daha İyi?

Akıllı TV’ler arasında kullanım kolaylığı arayüz gibi özellikler kıyaslandığında Android TV öne çıkmaktadır.

Eğer android cihaz kullanıcısı değilseniz ve tamamen yeni bir arayüz öğrenmek ve deneyimlemek istemiyorsanız, Smart TV sizler için mükemmel bir seçim olacaktır. Kutudan çıkar çıkmaz ekstra bir kurulama gerek kalmaksızın kullanmaya başlarsınız.

İşletim Sisteminin Önemi

Farklı özelliklere sahip herhangi bir Smart TV’nin en önemli unsurlarından biri işletim sistemidir. Yani bir diğer isimle akıllı TV de teknik olarak günümüzün cep telefonları gibi bir bilgisayardır. Genel özüyle işletim sistemi, akıllı telefonların veya akıllı TV’lerin internete erişme veya çeşitli uygulamaları indirme gibi fonksiyonlarına sahip olmasını sağlayan çok işlevli özelliğidir.

Smart 4K uyumluluğu veya HDR işlevi gibi özellikler yeni bir TV seçimi yaparken bazılarımız için çok önemli olsa da, smart TV’ler söz konusu olduğunda doğru işletim sistemini seçmek de aynı derecede önemlidir.

Farklı işletim sistemleri, özellikle belirli uygulamaların desteklenmesi söz konusu olduğunda çok daha farklı sonuçlar verecektir.

Android TV ile Smart TV Arasındaki Farklar

Akıllı TV’ler ile Android TV’ler arasında birçok ortak nokta bulunsa da televizyon satın almadan önce her ikisi aralarındaki farkları da öğrenmek gerekir.

Android TV ile Smart TV arasındaki farklara değinecek olursak;

Öncelikle en önemli farklardan biri bazı Android TV modellerinde harici uygulama yüklemesi yapılabilir. Ancak bazı markalar TV’ye zarar verilmemesi için harici uygulamaya izin vermeyebilir. Smart TV modellerinde ise sonradan herhangi bir uygulama yüklemesi yapılamadığının altını çizmek gerekir.

Çünkü Smart TV uygulama hacmi geniş değildir. Ürünü satın alırken mevcut olan uygulamaları kullanmaya devam edersiniz.

Netflix veya Youtube gibi popüler uygulamaları kullanmak için Smart, yani akıllı TV’ler iyi bir seçim olacaktır. Birçok televizyonda bu uygulamalar ve daha fazlasıyla önceden yüklenmiş olarak elinize ulaşır.

Smart TV modellerinde Android de dahil, Tizen, webOS, Smart Central gibi her tür işletim sistemi kullanılabilir.

Android TV ile Smart TV modeli karşılaştırıldığında, akıllı TV’lerde çok daha az uygulama yer alır. Bunun sebebi  Android TV’lerin açık kaynak kodlu olmasıdır. Android açık kaynaklı olduğu için markalar rahatça kendi arayüz ve geliştirmesini yapabilir.

Farklı işletim sistemlerinin ve daha birçok yazılımın indirilip rahatça yüklenebileceği kendi özel uygulama mağazaları da mevcuttur. Fakat, güncel uygulamaları indiremeyen bazı akıllı TV modelleri de piyasada yer alır.

Teknoloji harikası son model TV modellerine göz atmak, bütçenize ve ihtiyacınıza en uygun, uygun fiyatlı Android TV veya Smart TV modellerini incelemek için Sunny web sitesini ziyaret etmeyi unutmayın.

Her android TV’de harici uygulama yüklemesi yapılamayabilir. Marka veya üretici uygulama yüklemeyi engelleyebilir TV’ye zarar vermemesi için

Akıllı TV’ler Android TV’lere göre daha uzun ömürlü diye birşey yok marka ve üreticiye göre değişir. Sürümü, uygulama desteği, TV donanımı gibi başlıklar devreye girer. Eğer Android sürümü eski ise mesela (android 9) TV ömrü kısadır. Aynı şekilde Akıllı TV olarak geçen webOS Tizen TV’lerin ömrü üretici o cihazdan desteğini çekene kadar devam eder. Kısaca görecelidir. Markanın işletim sistemine olan tavrına bağlıdır.

Akıllı TV’lerin daha az yönlü olması değil, Android TV’lerin açık kaynak kodlu olmasından dolayıdır. Android açık kaynaklı olduğu için markalar rahatça kendi arayüz ve geliştirmesini yapabilir. Akıllı TV olarak bahsedilen işletim sistemlerinin (webos ve tizen) markalara veya üreticilere bağlı olarak belirli sınırları ve zorunlulukları olabilir. Tabi bu android işletim sistemi içinde geçerlidir. Burda dediğim gibi kullanılan sürüm önemlidir.

YUKARI KAYDIR